Kapcsolat

24 órás segélyvonal:

+36-70-225-2525

Budapest, VI. Nagymező u. 49.
I. em/1. 50-es kapucsengő


Nyitvatartás:
Jelenleg kizárólag időpont egyeztetés alapján.
Ha ránk csörögsz szívesen visszahívunk.

Ingyenes terhességi teszt

Akár félsz, hogy teherbe estél, akár reménykedsz benne, felkeresheted irodánkat, ahol helyben egy ingyenes terhességi teszt segítségével máris többet tudhatsz meg.

Érdemes előtte telefonálnod, így a várakozást is elkerülheted, de ha csak az utcáról esel be ügyeleti időnkben az sem okoz problémát. Várunk szeretettel!!!

Ultrahang, szívhang, nőgyógyász ajánlás

Fontos, hogy minél tudatosabb döntést tudj hozni!

Ehhez a legjobb szakemberekre van szükséged.
Szívesen segítünk orvos, nőgyógyász ajánlásával!

A női szervezet a serdülőkortól (átlagosan 12 éves kor) kezdve körülbelül 50 éves kor beköszöntéig állandó készültségben áll egy esetlegesen megfogant élet befogadására, kihordására, világrahozatalára és azt követően a táplálására. Érzékenyen és hormonok által precízen irányított körforgás révén újul meg a méhnyálkahártya, lökődnek ki a megtermékenyítésre váró petesejtek a petefészekből, s változik a mell, a méhnyak, a hüvely és a lelki állapot. Ismerjük meg jobban testünk működését!

img195

Egy kis anatómia... A női szaporító szervek közé soroljuk a külső nemi szervekhez tartozó szeméremdombot, szeméremtestet és az emlőt; valamint a belső nemi szerveket, melyek nélkülözhetetlenek a természetes utódnemzésben. A hüvely (vagina) rugalmas falú csőként létesít kapcsolatot a külvilág és a kismedencében elhelyezkedő körte alakú méh között, lehetőséget adva a hímivarsejtek női szervezetbe való bejuttatására. A méh alsó, nyaki része a méhnyak (cervix), ami mintegy 3 cm-re benyúlik a hüvelybe.  Felső nyílása a belső méhszáj, míg a hüvely felé eső nyílást külső méhszájnak nevezzük. A méhnyakban termelődő nyák vizsgálata tájékoztat a ciklus aktuális szakaszáról, hiszen a ciklust irányító hormonhatások különböző módon hatnak a mirigyekre. A méhbe két ponton nyílik a két oldali méhkürt/petevezeték, melyeken áthaladva jut a petefészekből kilökődött petesejt a méhbe.

Mi is történik valójában?

Valójában párhuzamosan két ciklus ismétli önmagát átlagosan 28 naponként (21-38) kéz a kézben. Az ovarialis ciklus színhelye a petefészekben van. Ennek a ciklusnak két funkciója van: a petefészekben megérett petesejt kilökődésével (ovulatio) lehetőséget biztosít a megtermékenyítésre; a másik a méh nyálkahártya (endometrium) felkészítése a megtermékenyített petesejtből kifejlődő embrió beágyazódására. Hormonális irányítás alatt állnak az egyes események. Megegyezés szerint a napok számozása a menstruációs ciklus legfeltűnőbb eseményével, a menstruáció első napjával indul. Az endometrialis ciklus funkciója a méh nyálkahártya (endometrium) ismétlődő felépülése és lebomlása. 

A menstruációs ciklus bizonyos időszakaiban mi történik  a testünkben? 

A menstruáció 1. napjával indul a ciklus. A megtermékenyülés elmaradásával kezdetét veszi a follicularis fázis, amikor a petefészekben levő img206sárgatest elsorvad, így progeszteron hiányában megindul a méhnyálkahártya (endometrium) funkcionális rétegének lelökődése és a vérzés. Ez a legtöbb nő esetében 4-6 napig tart. Ekkor belépünk az 1-2 napos ovulatiós fázisba.  Az ovarialis ciklus központi eseménye az ovulatio, azaz az érett petesejt kiszabadulása a Graaf-tüszőből. Ez általában a két menstruáció között félidőben (14. napon) történik meg. A petesejt a hasüregbe, a méhkürt nyílásához kerül. A tüszőből kiszabadult petesejt már alkalmas a spermiummal való egyesülésre és az utód létrehozására. A spermiumok termékenyítőképessége 48-72 óráig tart, a petesejt azonban csak 24 órán belül termékenyíthető meg. Nyilvánvaló, hogy általában az ovulatio előtti két napon belül és az azt követő 24 órán belül történt szexuális együttlét eredményezhet várandósságot. (Ovulatio a ciklus során bármikor létrejöhet, a nem a ciklus közepén jelentkező ovulatiót extraovulatiónak nevezzük.) A ciklus befejező szakasza a lutealis fázis, amelyben a petefészekben maradt megrepedt tüsző bevérzik, majd kialakul belőle a sárgatest. A sárgatest egyik hormonja, a progeszteron előkészíti a méhnyálkahártyát a megtermékenyített petéből fejlődött embrió beágyazódására. Ha a petesejt nem termékenyült meg, az ovulatiót követően 9-11 nappal a sárgatest hormon (progeszteron, ösztrogén) elválasztása csökken, a sárgatest elsorvad. Ekkor a menstruációval kezdődően megismétlődnek a fent leírt események. Sikeres megtermékenyülést követően, a megtartott sárgatest hatására a méhnyálkahártya nem válik le, a szülésig valamennyi menstruáció elmarad, sőt a szoptatás időszakának legnagyobb részében sincs menstruáció.